oikos BelgradeBlogEvropski parlament odobrio zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Evropski parlament odobrio zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

25 October 2018 | Blog, Novosti

 

 

Ubedljivom većinom glasova poslanika prihvaćen je predlog za potpunu zabranu jednokratnih plastičnih proizvoda, kao što su pribori za jelo, štapići za uši, slamčice, štapići  za mešanje i držači balona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U iščekivanju dupliranja proizvodnje plastike do 2036. godine i u cilju smanjenja zagađenja životne sredine, pre svega u okeanu, odobreni predlog podrazumeva potpunu zabranu određenih jednokratnih plastičnih proizvoda i ograničavanje proizvodnje drugih do 2021. godine, uz obavezivanje država članica da će do 2025. godine reciklirati 90% plastičnih flaša.

Kako se u predlogu navodi, istraživanje objavljeno 2015. godine ukazuje da između 4,8 i 12,7 miliona tona plastičnog otpada svake godine završi u okeanu, što je između 2 i 5% plastičnog otpada koji se godišnje proizvede. Živi svet u okeanu suočen je sa velikom opasnošću – sve veći broj životinja biva upetljan u plastične proizvode ili ih pojede, što uz izloženost štetnim materijama ugrožava njihove živote, a uz degradaciju njihovih staništa, nekim vrstama preti opasnost od izumiranja.

Procenjuje se da u okeanima trenutno ima oko 150 miliona tona plastičnog otpada, a prema rečima jednog poslanika, do 2050. godine u njima će biti više plastike nego ribe.

Iako je budućnost Velike Britanije u Evropskoj Uniji neizvesna, i ova država razmatra delovanje u istom pravcu. Još uvek nije poznato da li će u Srbiji biti uvedene slične mere, ali podsećamo da je Skupština Grada Beograda donela odluku o izbacivanju plastičnih kesa iz upotrebe na teritoriji grada od 1. januara 2020. godine.

 

 

Autor: Stefan Krasić