oikos BelgradeNovostiPoplave u Srbiji – oštećeno stotine domaćinstava, mostovi i putevi, potopljeno poljoprivredno zemljište i pokrenuta klizišta

Poplave u Srbiji – oštećeno stotine domaćinstava, mostovi i putevi, potopljeno poljoprivredno zemljište i pokrenuta klizišta

04 June 2019 | Novosti

Zbog obilnih padavina koje su prouzrokovale izlivanje bujičnih potoka i manjih reka došlo je plavljenja desetine sela i gradova širom Srbije. Kako RTS prenosi najugroženija su područja u Kraljevu, Kniću, Trsteniku, Lučanima, Ivanjici, Arilju, Vrnjačkoj Banji, Gruži i Guči.

Foto: Tanjug

 

Voda je prodrla u stotine seoskih i prigradskih domaćinstava i nanela veliku materijalnu štetu. Dok je većina stanovnika na vreme evakuisana, u nekim mestima je bilo zarobljenih u kućama, dok je na Ibarskoj magistrali uspešno sprovedena akcija spasavanja putnika iz autobusa zarobljenog u vodi. Po navodima Načenika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića, u ovim bujičnim poplavama, na sreću, nije bilo ljudskih žrtvi.

 

 

U Guči i Trsteniku je došlo do izivanja manjih reka i potoka koji su poplavili kuće, a bujica odnela živinu. Velika šteta naneta je i Kniću gde je 1200 hektara obradivog zemljišta završilo pod vodom. U Gruži je istoimena reka poplavila stotine hektara, dok je u selu Zakuta odnela most.

 

Foto: Twitter

Grad Kraljevo i njegova okolina su pretrpeli intenzivne padavine od oko 80 litara po metru kvadratnom. Ibar i njegove pritoke nabujale su i poplavile centralne delove gradam kao i okolna mesta Sirču, Ribnicu i Kovače. Na teritoriji Novog Pazara reke Raška i Jošanica i bujični potoci poplavili su okolna sela, dok postoji opasnost od izlivanja Raške u centru grada.

Po navodima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vodostaj reke Save je u porastu i očekuje se da pređe nivo od 500cm, koji je nivo redovne odbrane od poplave u Beogradu, dok je slična situacija i na Dunavu gde taj nivo iznosi 550cm. Ipak, stručnjaci očekuju da prestoničke reke neće preći nivo vanredne odbrane, s toga gradu, u ovom trenutku, ne preti opasnost od ozbiljnijih poplava.

 

Posebnu pažnju u toku ove nepogode privukla je količina otpada u rekama koja dovodi do zapušenja i preusmerava bujicu, čime stvara dodatnu opasnost po ljudske živote i infrastrukturu. Na društvenim mrežama osvanuo je video snimak na kome se vidi neadekvatno rešavanje ovog problema, prebacivanjem nagomilanog otpada sa jedne na drugu stranu mosta, čime se problem ne otklanja, već odlaže.

Ovo nedovoljno znanje i potpuna neodgovornost prema prirodi i ljudskim životima ukazuju na obaveznost podizanja svesti i osmišljavanja adekvatnih načina za rešavanje sličnih situacija u budućnosti.

 

Autor: Stefan Krasić