oikos BelgradeNovostiOzonski omotač se oporavlja, potpun oporavak moguć 2060.

Ozonski omotač se oporavlja, potpun oporavak moguć 2060.

09 November 2018 | Novosti

 

 

Prema novom izveštaju Ujedinjenih Nacija, ozonski omotač koji štiti Planetu od štetnog ultra-ljubičastog zračenja oporavlja se stopom od 1-3% svake decenije. Rupe otkrivene osamdesetih godina prošlog veka polako se zaceljuju, pa se očekuje potpuni oporavak omotača u naredne dve decenije nad severnom hemisferom, odnosno do 2060. nad Antarktikom.

Oštećenja na ozonskom omotaču nastala su kao posledica uvećane ljudske aktivnosti tokom 20. veka koja je dovela do velike emisije gasova koji uništavaju molekule ozona. 1985. godine otkrivena je ogromna rupa nad Južnim polom, a u najgoroj situaciji Planeta je bila krajem devedesetih kada je oko 10% omotača bilo uništeno.

 

Zahvaljujući brojnim merama i aktivnostima koje su preduzete u Ujedinjenim Nacijama, kao i značajnim ugovorima sklopljenim u cilju regulisanja emisije štetnih gasova, napredak je primetan od 2000. godine kada je prvi put uočen oporavak omotača.

 

Međutim, da bi se ozonski omotač što pre potpuno oporavio, nije dovoljno samo nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima, već i regulisati upotrebu drugih hemikalija, koje iako ga u manjoj meri oštećuju, i dalje usporvaju napredak.

 

Trenutno, najveći problem predstavljaju određene štetne hemikalije i dalje u širokoj upotrebi u proizodnji, prvenstveno u Kini, gde ne podležu odgovarajućim regulacijama.

 

Autor: Stefan Krasić